Iedere dag verse kruiden in je zelfgemaakte gerechten? Klinkt als een ideale droom van iedere kookliefhebber. Maar welke kruiden kun je het beste kiezen? Hoe kun je ze het beste onderhouden? In deze blog geef ik je een kleine greep uit mijn kruidentuintje. Dit hoeft niet altijd in een tuin te zijn, maar kan natuurlijk ook op het balkon of gewoon in de keuken.

Wanneer je gebruik maakt van potjes is het mogelijk om ze binnen te zetten. Zorg er dan wel voor dat de ruimte niet te koud is. Kies bijvoorbeeld voor een plek in de keuken waar er zonlicht binnenkomt.

Als je niet goed weet welke kruiden je het beste kunt gebruiken, bekijk dan eens het onderstaande lijstje. Speciaal voor jou samengesteld!

1. Bieslook

Heeft een heerlijke verfijnde uiensmaak. en is geschikt om te gebruiken in soepen, sauzen, dressings, salades, aardappel- en eiergerechten.

2. Bonenkruid

Smaakt kruidig en is lekker in combinatie met peulvruchten (tuinbonen, witte en bruine bonen), kapucijners, linzen en erwten.

3. Citroenmelisse

Heeft een citroenachtig smaakt en ruikt hier ook naar. Gebruik voor een lekkere paling, vis- en vleesgerechten, in frisdrank, (fruit)salade en bowl.

4. Dragon

Wanneer je van een pikante en zure smaak houd is dragon iets voor jou. Eet deze kruiden bij vlees-, vis-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, groentesalades, sauzen (béarnaise en hollandaise), tomatengerechten, azijn en omeletten.

5. Krulpeterselie

Een frisse smaak is perfect bij in/bij sauzen, dressing, vinaigrette salades, soepen, vis-, kip- en aardappelgerechten.

6. Lavas

Smaak: pittige ‘maggi’ smaak voor in bouillons, soepen, sauzen, salades, peulvruchten, stoofpotten.

7. Munt

Fan van een hete kop muntthee? Dan kan deze kruiden zeker niet missen in jouw collectie!

Munt heeft een verfijnde pepermunt smaak die lekker is bij lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalade, ijs.

8. Oregano

Kook je graag italiaans? Kies dan voor een zoete en toch zacht pittige smaak van de oregano. Gebruik deze kruiden bij kip, vis, lamsvlees en varkensvlees, stevige groentesoepen, pasta, gehaktbrood, omelet en gerechten met kaas.

9. Rozemarijn

Een frisse en licht bitterzoete smaak voor bij marinades, soepen, pasta’s, stoofschotels, lams- en varkensvlees, en alles waar tomaten in worden gebruikt.

10. Salie

Ervaar een aromatische en wrange smaak. Gebruik de kruiden als toekruid in sauzen, en bij vlees en vis.

Waar ga jij voor? Laat het weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *